Category Archives: Jeet Kune Do

Jun Fan / JEET KUNE DO

Bruce Lee’s JUN FAN GUNG FU / JEET KUNE DO
“Nu conteaza cat timp iti ia sa ajungi pe cel mai inalt pisc atata timp cat savurezi calatoria.”

Bruce Lee a studiat stiluri si sisteme diferite de lupta in scopul de a umple golurile si deficitele propriului sau stil. Dezvoltarea de la stilul clasic de Wing Chun la cel modern de Jun Fan Gung Fu si in final la cel propriu de Jeet Kune Do, a avut loc pe o perioada lunga de timp. Se poate spune ca Bruce Lee a studiat diferite forme de lupta ori de cate ori avea ocazia fiind mereu in cautare.

Wing Chun Kung Fu

“Nu testa nicioadata adancimea apei cu ambele picioare”

Wing Chun este considerat ca fiind cel mai cunoscut si practicat stil de Kung Fu din lume. Este un stil simplu, direct, practic si usor de învatat – factori care il face sa para un bun sistem de arte martiale pentru autoaparare.
Wing Chun Kung Fu este un stil ideal pentru utilizarea în spatii închise, cum ar fi, scara de bloc, baruri sau în cazul în care sunt multe obstacole care limiteaza miscarile largi.
Un principiu fundamental al Wing Chun-ului este “teoria liniei de centru” care prevede ca cea mai scurta distanta între doua puncte este o linie dreapta.

Legatura dintre JKD si Wing Chun

Bruce Lee si Yip Man

Se zvoneste ca Bruce Lee l-ar fi dezamagit tare pe Yip Man pentru ca ajuns in USA el ar fi predat Wing Chun si acelora care nu erau de origine chineza. Se mai spune ca intre cei doi ar fi existat ceva neantelegeri, iar presa a mai pus si paie pe foc scriind lucruri neadevarate despre Bruce Lee.

Adevarul este ca Bruce l-a respectat pe batranul Yip Man. Relatia dintre ei a fost destul de stransa, cel putin asta reiese din fotografi in 1965 unde Bruce Lee este impreuna cu Yip Man.