Salutul in Inosanto Kali

Salutul in Inosanto Kali System

Cu cerul si pamantul ca martor eu stau in fata Creatorului și omenirii pe pământ. Mă străduiesc pentru cunoașterea celui de al treilea ochi al celor cinci simțuri și dincolo de cele cinci simțuri. Mă străduiesc pentru dragostea omenirii și nu va fi nici o vărsare inutila de sânge. Nu pleca in supunere, ci în ceea ce te privește pe tine. (more…)

Despre Dan Inosanto

Dan Inosanto sa nascut la data de 24 iulie 1936 in comunitatea filipineza din Stockton (California). La varsta de 10 ani a fost instruit de catre Vincent Evangelista in Ju-jutsu si Shorin-ryu Karate. Dar pana la varsta de 20 de ani, pasiunea lui adevarata a fost atletismul si fotbalul american. La Colegiul Whitworth din Spokane a castigat spre exemplu 100m sprint in numai 9,5 secunde. Mai tarziu devenise capitanul echipei de fotbal american. (more…)

Artele Filipineze de lupta

ARNIS Aceasta denumire pentru artele martiale filipineze a luat fiinta tot pe vremea cand spaniolii au conolizat a­numite insule din Filipine. Arnis se trage din spaniola, “arnes de mano”, care inseamna “scut” sau “mana protectoare”. Arnis este cel mai recent nume folosit pentru artele filipineze de lupta. KALI

Este o alta denumire pentru artele filipineze. De unde provine aceasta denumire nu se stie exact, exista doar supozitii. Dupa teoria lui Dan Inosanto, Kali ar fi aparut ca sinteza dintre Kamot (mana) si Lihok (miscare). O alta teorie, pe care o prezinta Leo T. Gaje, este ca arta martiala Kali ar fi un prefix al limbii filipineze care ar insemna ceva “deosebit”. “Ka“ este un simbol pentru om, sau viata. O alta teorie spune ca acest cuvant provine de la zeita razboiului Kali. Denumirea de Kali nu este prea folosita in Filipine, cu toate acestea se bucura de o mare popularitate in intreaga lume. Multi folosesc denumirea de Kali, pentru ca Arnis si Escrima iau tot mai mult o forma sportiva.

ESKRIMA Aceasta denumire a artelor filipineze este langa Arnis si Kali des intalnita pe plan international. Acest nume provine din cuvantul spaniol „esgrima“ care inseamna scrima. Cuvantul Escrima indica foarte bine influenta fortei koloniale spaniole in anumite regiuni din Filipine. Arta filipineza s-a dezvoltat adaptandu-se imprejurariilor. S-a ajuns pana acolo incat pe anumite insule, filipinezii au preluat de la spanioli anumite tehnici omogenizandu-le cu propria lor arta. Din aceasta omogenizare a luat fiinta spre exemplu disciplina Espada y Daga, care este considerata de catre multi practicanti ca fiind “Disci­plina regeasca”.

Sikaran este un termen general modern pentru kickboxul filipinez. Artele martiale filipineze traditionale sunt discipline ce au la baza lor lupta cu arma. Tinand cont de numarul mare de stiluri de lupta filipineze, acestea detin comparativ, foarte putine tehnici de picior. Stilurile care includ totusi mai multe forme de a lovi cu piciorul (Sikaran, Pananjakman) au fost probabil influentate de catre contactul cu strainii din tarile vecine. Multe dintre tehnicile de Sikaran dezvaluie o inrudire cu stilul chinez Kuntao si cu cel thailandez de Muay Thai. Combinand Sikaran cu tehnici de Dumog (trante) si de Panantukan (box) se cristalizeaza o arta complexa de lupta fara arme.

Kali Sikaran este stilul personal, infiintat in 1990 de catre Guro Punong Jeff Espinous. Este un sistem modern cu elemente din diferite arte martiale din Asia de Sud-Est. Principalele aspecte a antrenamentelor ar fi: Solo Baston, Doble Baston, Daga (cutit), Espada y Daga (sabie si pumnal), Panantukan, Sikaran, Kadena de Mano (lupta de aproape), trapping şi dumog. In Kali Sikaran tehnicile cu arma se predau in proportie de aproximativ 50%. Deci Kali Sikaran s-ar putea traduce ca arta martiala filipineza (Kali) cu un procent crescut de elemente de kickboxing (Sikaran). Logo-ul de la Kali Sikaran este capul de taur. Privind la regiunea dintre Filipine, Indonezia (Malaezia, Java, Sumatra) si Thailanda pe o harta, forma geografica seamana cu un cap de taur. Initial un simbol important al regatului Majapahit (intre sec. al 13-lea si secolul al 16-lea). În Kali Sikaran a fost ales acest simbol pentru faptul ca acest stil filipinez include si elemente de lupta din Indonezia (Silat) şi Thailanda (Muay Thai).

Kuntao (Calea pumnului) este o arta martiala cu origine din sud-estul Asiei. Este practicat in special in Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore şi Taiwan. De asemenea exista doua moduri de scriere a termenului: Kuntaw si Kuntau. Istoricii cred ca Kuntao sa raspandit din China in Asia de Sud-Est în cadrul relatiilor comerciale. Kuntao este un termen ce reprezinta mai multe stiluri care difera oarecum intre ele fiind adaptate la mediul local si scop.

Panantukan sau Suntukan sunt de asemenea stiluri filipineze cu originea in Kuntao si nu descriu nimic altceva decat „incaierare” (lupta/bataie). Termenul Suntukan provine de la cuvantul suntok (lupta/bataie). În timp ce Panantukan inseamna literalmente "acolo unde lovesti". Nici unul din acesti termeni nu descriu in Filipine, o forma de arta martiala, ci doar o lupta. Dar asa cum razboinicii Maharlika, de asemenea cunoscuti sub numele de Pendekar trebuiau sa invete si lupta corp la corp neinarmati, au dezvoltat tehnici similare de box, care sunt practicate în Silat, Pencak Silat si in Arnis / Escrima / Kali. Acestea difera de boxul vestic, prin faptul ca tehnicile sunt de tip Silat. Incercarea constanta in al dezechilibra pe oponent, de al face sa fie confuz si incapabil sa atace. Loviturile adversarului sunt frecvent intrerupte, se folosesc adesea atacuri duble. In plus, apar multe miscari de rotatie.

Dumog (sau Buno) este termenul filipinez care sta ptr. tranta. Dumog se imparte in: Lupta (tranta) din picioare (Agaw Patid Buno) si lupta la sol (Musang Dumog). Dumog se caracterizeaza prin faptul ca exista o varietate mare de tehnici cu arme si fara arme ce pot fi folosite.

Specific in artele filipineze cat si in JKD este forma de antrenament denumita „Flow-Drills“ Aici este vorba de un exercitiu prestabilit, in care ambii practicanti exerseaza aceleasi tehnici, cand unul cand celalalt. Scopul acestui exercitiu care poate include o tehnica sau o serie de tehnici care se “scurg” fluid dintr-o tehnica in alta, este de a dezvolta anumite abilitati fizice. Deci Flow-Drills poate fi inteles ca fiind acele exercitii a caror baza este schimbarea fluida dintr-o tehnica intr-alta. In general aceste Flow-Drills, sunt exercitii interactive (ex. Hubud-lubud).