JUN FAN GUNG FU / JEET KUNE DO
“Nu conteaza cat timp iti ia sa ajungi pe cel mai inalt pisc atata timp cat savurezi calatoria.”

Bruce Lee a studiat stiluri si sisteme diferite de lupta in scopul de a umple golurile si  eficitele propriului sau stil. Dezvoltarea de la stilul clasic de Wing Chun la cel modern de Jun Fan Gung Fu si in final la cel propriu de Jeet Kune Do, a avut loc pe o perioada lunga de timp. Se poate spune ca Bruce Lee a studiat diferite forme de lupta ori de cate ori avea ocazia fiind mereu in cautare.La inceput, inainte sa apara ideea de JKD, Bruce a predat elevilor un fel de “Tao of Chinese Gung Fu”, compus in primul rand din Wing Chun, cat si din alte stiluri. Acestea au fost “impachetate” mai apoi cu principii de atac din scrima, cat si cu filozofia taoista. Jun Fan Gung Fu a luat viata in momentul in care s-a ajuns la concluzia ca nu exista stil superior. Bruce Lee a integrat pe rand in aceasta metoda noua de lupta tehnici din “26 de stiluri” diferite. Jun Fan Gung Fu ca sistem de lupta devenea pe an ce trecea din ce in ce mai complex. Acest sistem creat de Bruce Lee nu reprezinta un Wing Chun modificat deoarece Bruce Lee s-a indepartat din ce in ce mai mult de acest stil. Telul sau era sa creeze un sistem care sa acopere toate cele patru distante de lupta: Kicking, Boxing, Trapping si Ground-Fighting. Dorea ca elevul prin practicarea acestui sistem, sa fie capabil sa se descurce suveran in orice situatie de lupta.
In acest scop, in Jun Fan Gung Fu au fost introduse elemente din diferite stiluri si forme de lupta. Jun Fan Gung Fu se afla intr-o continua dezvoltare: “O tehnica efectiva este buna, o tehnica buna trebuie integrata in acest sistem indiferent de unde provine!”
In prima faza a crearii acestui stil s-a pus mare baza pe lupta de aproape (trapping). Wing Chun-ul fiind baza tuturor actiuniilor. In aceasta distanta de trapping, adversarul este destul de aproape pentru ai putea controla sau chiar imobiliza mainile. Pentru a se ajunge in distanta de trapping Bruce a creat diferite moduri de „intrare“, care erau de ordin ofensiv si agresiv.
Deci partea principala a acestei metode era compusa din tehnici si principii de Wing Chun. Bruce era insa mereu in cautare, considerand ca studiind alte stiluri va intelege mai bine stilul sau propriu. El lua fiecare tehnica in parte pe care apoi cu o precizie de chirurg o analiza in cele mai mici detalii. Tehnicile eficiente erau mai intai adaptate si apoi integrate in stilul sau. Jun Fan Gung Fu consta intr-o metoda distincta si de progres in antrenamente.
Faza a doua de Jun Fan Kickbox a inceput abia in anul 1965. In Jun Fan Gung Fu au inceput sa se scurga tot mai multe arte de lupta care aveau o structura si o origine diferita: Boxul, Muay Thai, Savate, Filipino Sikaran etc.
In anul 1970, Dan Inosanto introduce in Jun Fan Gung Fu cu acordul lui Bruce Lee, elemente din stilul filipinez de box Panantukan. Jun Fan Kickboxing are ca scop coordonarea perfecta a lovituriilor de brat cu cele de picior.
Bruce Lee a introdus echipamentul de protectie pentru sparring cat si diferite materiale de antrenament cum ar fi scutul sau palmarele pentru lovit.
In Jun Fan Gung Fu se pune un mare accent si pe distanta de grappling. Primele tehnici de aruncare si fixare la sol au fost introduse inca din prima perioada cand Bruce Lee locuia in Seattle. Odata cu trecerea timpului insa, aceasta distanta a devenit tot mai bogata in tehnici. Scopul principal insa, era de a contraataca orice fel de incercare a adversarului de a te arunca la sol (anti-grappling), sau de a te descurca in aceasta distanta pentru a ajunge iarasi in picioare in cazul in care ajungi involuntar la sol.
Jun Fan Gung Fu cuprinde actual tehnici diferite pentru a domina in toate cele patru distante si formeaza totodata fundamentul JKD-ului. Jun Fan Gung Fu are ca scop atragerea oponentului intr-o distanta care nu-i este familiara, pentru al invinge.
In Jun Fan Gung Fu elevul isi dezvolta calitatile personale la maxim, invatand o sumedenie de tehnici. Cand elevul va stapani acestea, el va aplica doar acele tehnici care i se potrivesc, renuntand complet la celelalte. Jun Fan Gung Fu este metoda de lupta prin care elevul descopera ce functioneaza pentru el si ce nu.
Bruce Lee progresa atat de repede incat programul de antrenament se modifica in fiecare luna. Cand pentru Bruce Lee a aparut ideea de Jeet Kune Do, dezvoltarea lui ca luptator a luat un nou curs, primind o noua dimensiune.