FILIPINO MARTIAL ARTS  – Inosanto System

Scurta descriere:
Inosanto Kali este un stil de arte martiale clasic de Kali, dezvoltat de Dan Inosanto. Principalele influențe ale sistemului Inosanto Kali provin din Villabrille Kali, Pekiti-Tirsia, Kali Illustrissimo, Serrada Eskrima, Largo Mano și Krabi-Krabong.Principiile Kali Inosanto sunt amestecate cu cele ale Conceptelor JKD. Inosanto Kali include astfel un număr mai mare de elemente ale artelor marțiale filipineze, din diferite sisteme pe care Dan Inosanto le-a studiat si le-a invatat de-a lungul vietii sale. Dan Inosanto a dezvoltat din aceste elemente foarte diferite metode de formare dinamice pentru a ajunge mai repede la o înțelegere reală a luptei. Inosanto Kali are o flexibilitate excepțională în aplicațiile care rulează cu și fără arme. Totul se bazeaza pe simpla realizare că, în timpul luptei, fie fără arme sau cu arme, trebuie luate anumite unghiuri. Inosanto Kali transmite capacitatea de a contracara orice atac din orice unghi. Un flux constant între distanțele de luptă este o altă caracteristică a acestei arte martiale. Această flexibilitate și agilitate în toate elementele de mai sus, face sistemul Inosanto Kali ca fiind unic in lumea artelor martiale.

Sistemul Inosanto Kali a fost dezvoltat de Guro Dan Inosanto. El se bazeaza pe mai mult de 25 de sisteme diferite de Kali (inclusiv sistemele Lacoste, Cadena de Mano, Cabales Serrada, Bahala Na, Derobio, Lameco Eskrima).
Despre originea cuvantului Kali exista mai multe teorii. Dupa teoria lui Dan Inosanto, Kali ar fi aparut ca sinteza dintre Kamot (mana) si Lihok (miscare). O alta teorie, pe care o prezinta Leo T. Gaje, este ca arta martiala Kali ar fi un prefix al limbii filipineze care ar insemna ceva “deosebit”. “Ka“ este un simbol pentru om, sau viata. O alta teorie spune ca acest cuvant provine de la zeita razboiului “Kali”.
Kali, Eskrima sau Arnis a fost dezvoltat pe o perioada de mai multe secole in Filipine, cand locuitorii au luptat pentru independenta lor fata de invadatorii straini.
De-a lungul timpului, mai mult de o suta de stiluri de lupta filipineze s-au dezvoltat. Acestea pot fi împartite în zona de nord, zona de sud și zona centrala a filipinelor.
Arta martiala Kali a ajutat filipinezii in sine, chiar inainte de invazia spaniola, sa se apere de invadatori. In secolul al XVI-lea spaniolii au invadat Filipine.
Potrivit istoriei filipineze, pe o insula mica numita Mactan, Magelan a fost decapitat de catre razboinicul Lapu-Lapu in timp ce acesta vroia sa invadeze teritotiul filipinez. Mactan este acum provincia Cebu care se afla la cateva sute de mile spre sud de Manila. Satenii, numai in rochii de bumbac, au luptat imptriva spaniolilor care purtau armura din metal. Magellan a fost ucis de capetenia “Lapu Lapu”, pentru care a fost ridicat un monument. Aceasta intalnire a fost doar inceputul unui razboi de 400 de ani. Arta dura a razboinicilor acestei tari s-a pastrat de 1000 de ani de varsare de sange pana astazi. Sub conducerea spaniolilor a fost interzisa practicarea artelor martiale de catre filipinezi. Pe ascuns, mai mult noaptea, a fost practicata arta Kali / Eskrima.
Filipinezii au fost, totusi, impresionati de modul in care spaniolii luptau cu sabia și pumnalul. Prin studierea acestui stil, au gasit repede punctele slabe. Au dezvoltat o noua metoda de lupta, cu o sabie scurta si un bat lung și au preluat termenul spaniol “Espada y Daga”, ceea ce inseamna sabie si pumnal.
Dupa si in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, escrimadori si maestri de Kali au emigrat în Hawai și California.

Sistemul Inosanto Kali
Include tehnici de Eskrima, Kali, Arnis, Panantukan, Pananjakman și Dumog. Panantukan sau “boxul filipinez” include lovituri de cot, brațe, cap, umeri, solduri si genunchi. Pananjakman include lovituri de picior. Dumog se ocupa cu aruncari si lupta la sol (grappling).
Kali este un sistem bazat pe arme, dar nu se limiteaza doar la arme. O conceptie gresita este aceea ca artele martiale filipineze se ocupa doar cu lupta de bat, sabie si pumnal. Cu toate acestea, este un sistem de autoaparare care contine lupta cu mainile goale, cu sabii, sulite, cutite. Aceasta metoda se poate adapta la lupta cu obiectele personale sau din jur (telefonul mobil, cheia de la masina, pantofi, scaune, rafturi sau alte obiecte) ce pot fi folosite pentru aparare.
Cu toate acestea, diversitatea de stiluri de lupta filipineze au un numitor comun: adaptabilitatea. Principiile sale se bazeaza pe o forma de unghiuri de lovire care contine in cele din urma multiple forme de atacuri, indiferent de ce stil sau ce arma se utilizeaza.
Exercitarea tehnicilor cu mana dreapta si mana stanga promoveaza coordonarea. Alte aspecte ca viteza, atentia, echilibrul, flexibilitate si increderea in sine sunt dezvoltate pe timpul invatarii sistemului de lupta Kali.
Inosanto Kali contine lupta cu arme si fara arme:
• Solo Olisi (1 bat)
• Olisi-Olisi (2 bete)
• Olisi-Baraw (bat si cutit)
• Baraw-Baraw (2 cutite)
• Baraw (1 cutit)
• Sibat (bat lung)
• Pangamut (mainile goale)
• Panantukan (lovituri de brate)
• Pananjakman (lovituri joase de picioare)
• Sikaran (kickboxing filipinez)
• Hubud Higot (trapping / lupta corp la corp)
• Dumog (aruncari / lupta la sol)
Ca si in Jeet Kune Do aceste etape te invata sa reactionezi instinctiv, eficace si eficient intr-o confruntare.