Shooto / Shootfighting

Shooto este un sistem de arte marţiale mixte şi iniţial vine din Japonia. Ca şi unele forme de kickboxing, Shooto cuprinde lovituri de brate, lovituri de picioare şi genunchi la orice parte a corpului. Cu toate acestea include aruncari, prize si imobilizari şi lupta la sol. Un meci de Shooto poate fi câştigat prin knock-out, imobilizare, sau strangulare. Având în vedere cantitatea mare de tehnici combative implicate în Shooto, luptatorul trebuie să aibă o buna cunoaştere a diferitelor stiluri de arte marţiale şi a distantelor de lupta.Distanta loviturilor de pumn si picior provine din kick box si thai box. Unele tehnici au fost modificate pentru a putea permite trecerea usoara la aruncari la sol. Majoritatea tehnicilor de aruncare si lupta la sol sunt provenite din wrestling, sambo si judo.Fondatorul sistemului Shooto este Satoru Sayama. Satoru a fost un faimos campion de wrestling profesionist, în Japonia, înainte ca Shooto sa devina sport profesionist. Inainte de a fonda Shooto a studiat wrestling apoi sambo si muay thai cu mari campioni in domeniu.
Satoru a avut unele viziuni de a crea o “arta martiala de lupta totala.” Conceptul său a fost de a recurge la toate genurile de lupte de arte marţiale. Desi primul stil de arte martiale pe care la studiat Satoru a fost judo el a inteles si eficienta altor arte de lupta in alte distante.
Potrivit lui Satoru o lupta ar trebui sa inceapa din distanta de kickboxing si sa se termine la sol.
În 1983, unul dintre cei mai populari wrestleri din Japonia, Satoru, s-a retras din circuitul profesionist de wrestling pentru a dezvolta abilităţile realiste de luptă folosite în Shooto. În 1984 el a deschis Tiger Gym, care este acum cunoscut sub numele de Super Tiger Gym. Super Tiger este numele lui Satoru folosit ca wrestler profesionist. De la deschiderea clubului, mii de studenţi s-au antrenat la sala de sport Super Tiger.
In SUA, Shooto Association a fost fondată de Yorinaga Nakamura în 1992. A antrenat mai multi luptatori profesionisti, printre care se afla Ron Balicki si Erick Paulson.
Yori Nakamura este instructor JKD / Kali / Silat sub Sifu / Guro Dan Inosanto.