Muay Thai – Boxul Thailandez

Ce este Muay Thai?
Muay Thai sau Thai Boxing, este sportul național al Thailandei și este o artă marțială cu origini în vechea tactică de luptă a armatei Siameze (sau Thai). A evoluat din Krabi Krabong, o arta de lupta cu arme lungi și scurte, tactica de lupta a armatei thailandeze. La începutul secolului XX au fost introduse limite de timp, mănuși de box, precum și un set de reguli. În a doua jumătate a secolului XX, Muay Thai a fost exportat în multe țări și este practicat acum de sute de mii de oameni din întreaga lume.Muay Thai este cunoscut sub numele de “Regele ringului” în cercurile de kickboxing. Aceste bătălii includ lovituri de coate, genunchi, clinciuri în picioare și lovituri la cap, pentru a dobara jos și a elimina adversarul. Metodele de antrenament thailandeze dezvoltă putere devastatoare, viteză și rezistență cardio-vasculara buna, precum și spirit de luptă. Formarea Muay Thai este, de asemenea, destul de sigură datorită formării sofisticate care a evoluat pentru a menține luptătorii sănătoși între lupte. Muay Thai sa dovedit, de asemenea, foarte eficient în afara ringului și a fost îmbrățișat cu entuziasm de către practicantii unei diversități de activități de autoapărare, sportivă, militară și de aplicare a legii.

Scurt istoric

În momentul căderii vechii capitale thailandeze din Ayuthya, în 1767, când orașul a fost destabilizat și îndreptat spre distrugere, deoarece conducătorii erau slabi, trupele birmane invadatoare au rapit un grup de locuitori din Thailanda și i-au luat ca prizonieri. Printre ei au fost un număr mare de boxeri thailandezi.

În 1774, în orașul Rangoon din Birmania, Lordul Mangra, regele birmanezilor, a decis să organizeze o sărbătoare de șapte zile, chiar și noaptea, în onoarea pagodelor în care se păstrează relicvele lui Buddha. El a comandat o prezentare regală a unui meci de box Thai între luptătorii din Thailanda și Burma. Pentru sărbătoare, a organizat și o serie de spectacole de tip folcloric, cum ar fi piesele de costume numite likay, comedii și meciuri de luptă împotriva sabiei. Ringul de box a fost asezat în fața tronului.

În prima zi a sărbătorii, un nobil birman de rang înalt a condus un boxer thailandez să-și plătească respectul față de regele birmanez. Lordul Mangra a fost de acord să permită unui boxer din Birmania să-și apere forța împotriva acelui boxer thailandez. Un arbitru la condus pe boxerul thailandez în ring și la prezentat ca pe Nai Khanom Tom, un luptător renumit din Ayuthya, spectatorii au văzut un om robust cu piele închisă. Printre grupurile de spectatori birmani a fost un grup de captivi thailandezi care se uitau la el pentru al aplauda.

De îndată ce se intalneste cu adversarul, Nai Khanom Tom a început să danseze în jurul lui și a deranjat astfel spectatorii birmanezi. Arbitrul a anunțat apoi că dansul a fost o tradiție thailandeză (wai khru) prin care boxerul și-a aratat respectul față de mentor.

Apoi, semnalul pentru meci a fost dat, Nai Khanom Tom sa repezit înainte, cotindu-i și lovind adversarul în piept până când acesta sa prăbușit. Arbitrul, însă, a considerat că knockout-ul nu a fost considerat o victorie pentru boxerul Thai, deoarece adversarul său din Birmania a fost distras de dansul wai khru, astfel încât Nai Khanom Tom a trebuit să se confrunte cu nouă boxeri birmani. Această decizie ia determinat pe ceilalți boxeri thailandezi să se lupte împreună cu Nai Khanom Tom pentru al răzbuna.

Nai Khanom Tom a fost de acord să lupte împotriva celorlalți boxeri birmani pentru a susține reputația boxului thailandez. Ultimul său adversar a fost, de fapt, un profesor de box din orașul Ya Kai, care a fost în vizită să se bucure de festivități. Astfel, el sa oferit voluntar pentru a lupta, dar a fost curând afectat de loviturile lui Nai Khanom Tom pe care nimeni nu a îndrăznit să-l conteste mai departe.

Cu toate acestea, Lordul Mangra a fost atât de entuziasmat de boxul thailandez, încât la chemat pe Nai Khanom Tom să-l recompenseze cu bani sau cu soțiile frumoase. Fără ezitare, Nai Khanom Tom a spus că va lua soțiile, pentru că banii au fost mai ușor de găsit. Așa că Lordul Mangra ia acordat două fete birmaneze din tribul Mon. În timp, Nai Khamon Tom și-a luat soțiile minunate în Thailanda, unde a trăit cu ele până la sfârșitul vieții sale.

Este considerat primul boxer thailandez care a imprimat cu demnitate arta boxului thailandez și care i-a dat o reputație atât de departe de granițele Thailandei încât episodul rămâne gravat în istoria Birmaniei până în această zi.