PENTJAK SILAT

Penjak Silat este un cuvânt compus din Pentjak sau Pencak si Silat care au același înțeles și sunt o parte a culturii popoarelor rasei Malay, adică grupul etnic al locuitorilor originari din Indonezia, Malaezia, Singapore și Brunei Darussalam. Cuvântul Pencak este frecvent utilizat de către oamenii din insula Java, în timp ce cuvântul Silat este utilizat în general în celelalte regiuni din Indonezia, precum și în Malaezia, Singapore și Brunei Darussalam. Originile Pencak Silat, la fel ca multe arte martiale din Asia de Sud-Est sunt în mare parte necunoscute, deoarece a fost putin scris despre el și poveștile au fost întotdeauna transmise oral din generație în generație.
Descoperirile arheologice din secolul al 6-lea. sunt dovada că sistemele de luptă în timp de formare au fost învățate deja în Peninsula Malay și Sumatra.
Silat combină toate tehnicile de lovituri cu piciorul, bratul, strangulare, aruncari la sol si de dezechilibrare a corpului, în scopul de a obține rezultate rapide. Silat contine si tehnici de lupta cu arme traditionale cum sunt Keris, Kerambit, Kalong și hainele tradiționale (sarong, Manong) sunt folosite ca o armă.

Pentjak-Silat a fost predominant în secolul al șaptelea în timpul regatului Srivijaja (secolele VII-XIV) și regatul Majapahit (secolele XIII-XVI) cand se dezvoltau numeroasele stiluri de Pentjak-Silat.
Inițial, aceste arte de luptă erau proprietatea exclusivă a clasei nobile a Indoneziei, care le păstrase in secret dar, treptat, membrii țărănimii au dobândit abilitățile și au fost responsabili pentru dezvoltarea acestora într-un grad înalt de eficiență. Aceste sisteme au fost cunoscute ca Pentjak-Silat.
Unii ar crede că Pentjak-Silat a fost influentat de artele martiale din china, deoarece mișcările animalelor sunt subliniate, iar Kuntao este arta chinezeasca în Indonezia, dar legenda spune o altă poveste.
Se spune că in urma cu mult timp o femeie țăranca a mers la un râu pentru a aduce apă. În timp ce a văzut o luptă între un tigru și o pasăre mare, care a durat câteva ore înainte ca ambele animale să fi murit din cauza rănilor. Soțul ei, preocupat de faptul că a fost plecata atât de mult timp, sa dus la râu pentru a vedea dacă ii este bine. Când a aflat că era bine și că urmărea doar două animale care se luptau, el a devenit nervos și a încercat să o lovească. El a fost uimit că nu a putut să o lovească, deoarece ea a evitat toate loviturile sale folosind metodele celor două animale pe care le urmărise. Ulterior, ea la învățat pe sotul ei miscarile de lupta si asa a aparut arta de lupta Pentjak Silat.
In trecut artele martiale chinezesti erau tinute in mare secret ceea ce face sa existe puține șanse ca influența principală a Pentjak Silat să fie chineză. Este mult mai probabil ca ideea de bază a animalelor să provină din cultura hindusă, care a prezentat animalele în formele sale de luptă încă de la începutul timpului.

Astăzi există aproximativ 350 de sisteme de Pentjak Silat în Asia de Sud-Est. Unele dintre ele au fost dezvoltate în țările occidentale și au fost adaptate sistematic la învățarea lor.

Cele mai cunoscute stiluri de astăzi sunt Majapahit și Maphilindo Silat fondate de Guro Dan Inosanto, Silat Suffian Bela Diri din Brunei, Satria Silat, Buka Lingkaran și Serak Silat / Serah sau Bukti Negara sistemul familiei de Thouars.